Sivut

lauantai 26. toukokuuta 2012

Pellavahousut ja paatos käsitöiden tärkeydestä

Kirjahyllyssä on ollut tehtävien käsitöiden pinossa jo pitkään pellavahousun kaava Suuresta käsityölehdestä 6-7/2008. Sopiva kangas on vain uupunut, mutta se ongelma korjaantui Tallinnan reissulla - mukaan tarttui Abakhanin palalaarista kolmen metrin pala tummansinistä ohutta pellavaa hintaan 8 €! Viikonlopun säätiedotteen näyttäessä lämpöisiä lukemia, totesin, että hommaan oli ryhdyttävä nyt eikä kohta.


Ainoa ongelma tässä projektissa oli tuo kasvava vatsakumpu - tuntuu turhauttavalta tehdä mitään vaatteita, joita käyttäisin vain seuraavan (noin) kuukauden. Päätinpä - jälleen kerran - soveltaa! Siinä vaiheessa, kun lahkeet ommellaan yhteen, päätin jättää keskietusauman ompelematta. Sauman sijaan ompelin siihen väliin trikoisen kolmion, jonka voin sitten poistaa palauduttuani entisiin mittoihini - tai edes sinne päin. Arvioin vatsani koon hipihiukkasen liian suureksi, joten korjausliikettä piti trikookolmiossa tehdä kuminauhalla. Toistaiseksi housut myös laskeutuvat aika alas, joten housujen lahkeensuihin lisäsin kuminauhan pitämään housunpuntteja ylhäällä likaantumasta ja aiheuttamasta kompastumisia. Housujen malli on ihana! Sopivan löysä ja "kinnaamaton", sisäsaumoihin muodostuvat pussit ovat hauskan ilmavat, näyttää juuri sopivasti kesäisen boheemilta alibabahenkisyytensä kera. Näitä passaa pitää päällä kuumemmallakin säällä!


Uusimmassa Opettaja-lehdessä (21/2012) oli mielenkiintoinen juttu kestävästä kehityksestä vaatteissa (mikä on kuulemma hyvin jälkijunassa). Siinä haastateltu yliopistonlehtori Ritva Koskennurmi-Sivonen varoitteli mm. siitä, että kaupassa myytävissä tuotteissa saatetaan vedota luontoystävällisyyteen, vaikka "siinä saattaa olla luontoystävällistä vain jokin napinkokoinen asia". Varoituksen sana osoitettiin viherpesua kohtaan, jolloin luontoystävällisyys jää vain markkinointikeinoksi. Käsityöntekijän näkökulmasta iski seuraava Koskennurmi-Sivosen kommentti:
"Käsityönä tai pieninä sarjoina tehtyjen vaatteiden ostaja voi edes jotenkin hahmottaa tuotantoprosessin. Hän voi ehkä sen verran samaistua prosessiin osallistuvien ihmisten osaan, että osaa arvostaa heidän työtään."
Vaikka kankaat ja materiaalit tuntuvat välillä vähän turhankin kalliilta ja usein käy halvemmaksi painella massatuotantovaatekauppaan, olisi hyvä muistaa tämä luonto- ja ihmisoikeusnäkökulma. Voisin kuvitella, että on ekologisempaa kuljettaa Suomeen kangaspakkoja kuin valmiita vaatteita, jotka ovat jo pelkkänä kankaana matkustaneet ympäri maailmaa. Itse tehdyn vaatteen takana olevat työolot ja -tunnit ovat taatusti selvillä. Käsityöläisten arvostuskin kasvaa vauhdilla, kun nuppineulat osuvat omiin sormiin. Viime aikoina myös arvostukseni kaikkia käsityöbloggaajia kohtaan on kasvanut - tosi moni tekee tosi upeita ja hienoja juttuja. Vaikka moni, minä mukaanlukien, bloggailee käsitöistä omaksi ilokseen ja pitääkseen päiväkirjaa omista tuotoksista, tuovat käsityöblogit esille sen tuotantoprosessin, joka on vaatteiden taustalla. Käsityöblogit myös lisäävät käsitöiden arvostusta. Tänä päivänä niiaan ja tsemppipeukutan kaikkia käsityöblogikirjoittajia! On hienoa, että käsitöiden asialla on näin paljon hienoja ihmisiä! Yritetään yhdessä saada tätä käsityö- sekä käsityöblogimaailmaa muillekin tutummaksi!

Ihanaa kesäpäivän jatkoa kaikille!

13 kommenttia:

 1. Ihana lukea tällaista tekstiä käsityön puolesta, ja etenkin sen ekologisesta puolesta <3

  VastaaPoista
 2. Täältähän löytyi kiva uusi blogi. Klikkauduin lukijaksi ja tulen toistekin!

  VastaaPoista
 3. Hyvää pohdintaa tärkeästä aiheesta. Ja kivat on housutkin!

  VastaaPoista
 4. Täyttä asiaa!Ja komeet ja persoonalliset housut olet tehnyt taas itsellesi.Vilposetkin taatusti ovat.Pitäiskin käväistä kangaskaupoissa taas pitkästä aikaa.Jos lomalla vaikka saisi ommeltua jotakin itsellekkin.En tosin ole koskaan vaatteita tehnyt.Mutta kerta se on ensimmäinenkin=)
  Mukavaa sunnuntai päivää!

  VastaaPoista
 5. Sä olit ehtinyt kirjoittaa tuosta Opettaja-lehden jutusta ennen minua. :) Hauska, miten eri asioita nostettiin siitä esille. Tärkeitä juttuja!

  VastaaPoista
 6. Onpa kiva kirjoitus ja upeat nuo housut. Pellava on ihana kesällä.

  VastaaPoista
 7. Onpa ihanat housut! Tulee ihan houkutus ommella itsekin jotain...
  Totta, käsityöblogeja tarvitaan :)

  VastaaPoista
 8. Tuossa artikkelissa nousi tosiaankin esiin monta hyvää pointtia. Kunpa näitä olisi useammin, niin ei ko. lehti olisi niin usein pelkkää lehtikeräyslaatikon täytettä...

  VastaaPoista
 9. Tosi mahtavat housut ja loistoratkaisu mahadilemmaan :) Tuleepa käytettyä sitten vielä vauvamahan jälkeenkin! Hyvin tiivistit kyllä pointit tuosta tekstiilialan eettisyydestä; ite tykkään blogeista myös sen takia, et ne on lehtiä sähkösessä muodossa ja ikäänkuin myös lehtiä, joissa aina kaikki on sitä sisältöä juuri minulle lukijana (eli ei tule ns. huti-artikkeleja kiinnostavien artikkelien lisäksi kaupan päälle).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistopointti! Siinä jälleen yksi ekologisuuden sivuhaara - ei lehtiä tarvitse tilata, kun saman annin saa myös blogeista :)

   Poista
 10. Osuipa minullekin Opettajasta silmään tuo artikkeli. Aivan huvitti toteamus siitä, miten vaatteiden korjaaminen osoittaa ihmisen olevan taitava ja viitseliäs eikä suinkaan köyhä ja saita, kuten vallitseva käsitys taitaa monilla olla. Onneksemme nykyisen tuunausbuumin myötä käsitys on muuttumassa ja korjaaminen ja uudistaminen on trendikästä. Sotavuosien ja pula-ajan takkien kääntämiseen yms. tuskin on taloudellista syistä tarvetta. Nykyiset tuunaukset ja muodistukset ovat useimmiten lähtöisin tekijöiden omasta halusta, harrastuneisuudesta ja individualismin osoituksesta, eivät taloudellisen pakon sanelemia.

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentista!