Sivut

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Käsityöreissu Tallinnaan - vinkit pikareissuun

Muut lähtevät Tallinnaan ostamaan viinaksia, minä tyttö lähdin Laura-ystäväni kanssa ostamaan käsityöhärpäkkeitä! Vastaavanlaisia postauksia näkyy aina silloin tällöin muissakin käsityöblogeissa, enkä ihmettele - käsityötarvikkeet ovat oikeasti paljon halvempia Tallinnan ihmeellisessä käsityömaailmassa. Ajattelin kuitenkin sanoa muutaman sanasen sellaisesta reissusta, joka onnistuu päiväristeilyn yhteydessä, jolloin maissaoloaikaa on vain nelisen tuntia. Eli vinkit pikareissuun! (Digijärkkäri jäi kotiin, koska laukku piti pitää mahdollisimman kevyenä ostoksia varten, kurkkikaa kuvia muista blogeista.)

1. Ota selvää ja tee suunnitelma! 
Ota selvää, missä haluat käydä, miten sinne pääsee ja onko lähellä joitain muita liikkeitä. Lähekkäin sijaitsevat liikkeet mahdollistavat tehokkaan reissun. Meidän matkasuunnitelmamme eteni seuraavasti:
1) Satamasta ratikka 2 (pysäkki mantereen puolella suuntananaan Ülemiste) pysäkille Autobussijaam.
2) Pysäkiltä hiukan "takaisinpäin", tien vasemmalla puolella Löng ja Löngast/Wool&Woollen -liike (Tartu Mnt. 60). Siellä on mm. Dropsin lankoja - nekin hiukan Suomen tasoa halvempia.
3) Kadun toisella puolella klassinen Karnaluks (Hermanni 1, C-rappu, rohkeasti sisään, Karnaluksia ei mainosteta ulospäin). Varaa tänne eniten aikaa, koska täältä löytyy käsitöihin kaikki mahdollinen ja liikkeen läpikäyminen vie aikaa!
4) Abakhan -kangasmyymälä (Tartu Mnt. 63) Karnaluks-rakennuksen toisella puolella.
5) Kävellen samaista Tartu-tietä pitkin keskustaan supermainioon ja melko huokeaan Vapianoon syömään (Hobujaama 10), Kalevin tehtaanmyymälään (Roseni 7),  ja satamaan (josta saa ostettua sen tuliaisputelin Isännälle).
Kattava sepostus Tallinnan (muistakin) käsityöliikkeistä löytyy vaikkapa täältä, Kristiinan silmukat -blogista.

2. Tee ostoslista!
Viimeistään Karnaluksissa sekoaa pää, koska siellä jos missä on paljon ja kaikkea! Jollain tavoin pysyy tolkku aivoissa, kun on kotona valmistautunut ja tehnyt listan puuttuvista tavaroista ja asioista, jotka haluaa ostaa. Itselläni oli lista, jota järjestelmällisesti kävin läpi ja yliviivasin. Jos haluat lankoja, kannattaa käväistä Karnaluksin nettimyymälässä tsekkaamassa, mitä saattaa löytyä (netissä voi selailla myös Abakhanin valikoimia). Lankoja on niin järjettömästi, ettei niiden järjestelmällisestä läpikäymisestä tule yhtikäs mitään. Edellisellä Karnaluksin reissulla koko aika meni oikeanlaisen langan löytämiseen ja kaikki muu jäi ajanpuutteen vuoksi näkemättä, hiplaamatta ja ostamatta. Tällä kertaa ainoa Karnaluksista ostamani neulontalanka oli yksi kerällinen Novitan Puroa.


3. Älä palaa, jätä seuraavaan kertaan!
Erityisesti Karnaluksissa kassalle jonottaminen kestää helpostikin puoli tuntia ja enemmän. Yritä siis haalia kaikki mahdollinen kerralla, nimittäin kahta kertaa ei kannata jonottaa. Minua jäi kaduttamaan, etten käynyt läpi kunnolla helmiosastoa, enkä ostanut yhtä koristenauhaa ja yhtä kangasta. Ne jäivät odottamaan minua seuraavaan kertaan. Ja usko pois, kuka tahansa käsityöaddikti, joka tuolla käy, palaa varmasti joskus takaisin!

4. Vältä heräteostokset!
Karnaluksista löytyy kaikkea ihanaa. Rahapussini onneksi lopulta pidin pääni kylmänä enkä ostanut aika montaa söpöä kangasta tai asiaa. Olisin ostanut nimittäin ne vain siksi, että ne oli söpöjä eikä mielessä ollut valmista kaavaa tai ohjetta, mihin ne olisin käyttänyt. Sitä paitsi heräteostoksiin kuluu aikaa, joka on pois taas niiltä asioilta, jotka lukee listassa.

5. Varustaudu!
Vesipullo ja verensokerinnostatushätävara voivat olla tarpeen. Myös hyvä, huumorintajuinen, voimaannuttava ja tarvittaessa makutuomarointia antava seura on aivan ehdoton! Yksin olisi mälsää. Käsityökaupoissa nähtyjen miesten ilmeitä tulkittuani suosittelen, että älkää raahatko niitä raukkaparkaisäntiä mukaan! Siinä menee pilalle niin isäntien päivä kuin rouvien shoppailureissu.

6. Mitä tekisin toisin?
Olin pettynyt Abakhaniin. Laatu oli vähän sitä sun tätä enkä osannut luottaa aina kankaan tietoihin. Liike oli muutenkin hieman sekava. Sieltä tosin saattaa löytyä löytöjä kuten n. 3 m tummansinistä pellavakangasta 8 eurolla. Seuraavalla kerralla ajattelin kokeilla KangaDzungelia (Tartu mnt. 35), joka oli matkan varrella, mutta johon ei riittänyt voimat/aikaa poiketa.
Toinen toisintehtävä asia: en enää naura yhdellekään, joka varustautuu käsityöreissuun lentolaukun kera. Vähintäänkin hyvä reppu kannattaa ottaa mukaan! Minulla oli olkalaukun lisäksi toinen olkakassi mukana. Niihin sain tungettua suurimman osan ostoksista, ettei käsissä tarvinnut kantaa, mutta reppu olisi ollut ehdottomasti paras ratkaisu. Tai se lentolaukku.

Tässä on koko päivän saaliini, yhteiskustannuksiltaan n. 100€. Reissukulut tuli säästettyä jo pelkässä pellavassa, yhteensä 5 metriä maksoi n. 30€, hihii.


Eli rohkeasti reissuun!

6 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä, vaikka olisi pidempikin aika kulutettavana.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkeistä, laitetaan korvan taakse!

  VastaaPoista
 3. Itse kannustan tekemään heräteostoksia - erityisesti Karnaluksessa. Jos mietit ostatko, osta, niin ei jää harmittamaan. Varsinkin jos käy noin kerran vuodessa, niin tämä on hyvä suositus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kohta ehkä onkin varastotila-, finanssi- ja makukysymys. Kun säilytystilaa on vähän niin kuin myös rahaa, on turvallisempaa valita heräteostokseton linja :) Jos näistä ei ole pulaa, niin kyllä, Karnaluks on juuri oikea paikka mennä sekaisin ja tehdä heräteostoksia!!

   Poista
 4. Blogissani olisi sinulle haaste. Olisi kiva, jos ehtisit vastata :)
  http://elamaajaeskapismia.blogspot.com/

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentista!