Sivut

perjantai 10. joulukuuta 2010

Kankaanpainantaa

Olen pienestä pitäen painanut töpöttämällä sabluunan avulla, mutta tuolla meidän "leikkikoulussa" eli luokanopettajakoulutuksessa pääsin perehtymään sitten uusiinkin painotekniikoihin. Ensin kokeiltiin aurinkopainantaa, jossa pointtina on levittää jotain tietynlaista väriä märälle kankaalle, laittaa värjätyn kankaan päälle esineitä tai paperikuvioita tai muuta vastaavaa, ja antaa kankaan kuivua. Näinpä kuvioiden kohdalta väri on haaleampaa. Tämä kangas on vain rypistetty ja siten saatu aikaiseksi hauska pinta. Pitipä kurssilla näyttää myös, miten vetoketjun ompelu sujuu. No sehän sujui ihan näppärästi, kun niitä olen mm. hääpukuunikin kiinnitellyt.


Seuraava tekniikka oli hieman pettymys. Siinä kangas kiinnitettiin astian pohjalle, päälle hieman väriä ja lasikuulia ja ei kun vierittelemään. Aluksi ei meinannut tulla mitään, mutta kun läiskäsin väriä oikein kunnolla, rupesi kuvioinnista tulemaan jotain. Tähän kävi ihan normaali painopasta. Ja mikä hauskinta, tällä voi kuvioida papereitakin ihan normimaalilla.


Suosikikseni nousi taikinamaalaus. Ensin tehtiin taikina, jossa oli yksi osa vettä ja yksi vehnäjauhoja. Sillä sitten pursotettiin haluttu kuvio kankaalle ja annettiin kuivua. Kun taikina oli kuivunut, pääsin värjäämään kangasta painopastalla. Kun väri oli kuivunut, taikina rapsutettiin pois ja pääsin silittämään värin kiinni kankaaseen.


 

Siinäpä siis kankaanpainoideoita kerrakseen. Tuota taikinavärjäystä aivan varmasti kokeilen vielä tulevien oppilaideni kanssa!

3 kommenttia:

 1. No olipas tekniikoita. Ihan uusia juttuja mullekin :)

  Noi norsut on ihania. Tosi kauniita ja hauskoja.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 2. Taikinamaalaus vaikuttaa hauskalta, tykkään, että sillä pysty tekemään selviä kuvioita. Täytyy ehdotta omille tytöille, jos vaikka innostuisivat :)

  VastaaPoista
 3. Taikinamaalaus oli minullekin (kahdesta aa-opettaja isosiskosta huolimatta) uusi. Ja hyvänen aika kun sillä saa kaunista jälkeä. Ihanat norsut!

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentista!