Kun tulee kesä, tulee myös valtava tarve säilöä ja pakastaa kaikkea (tähän tarpeeseen tuonee oman lisänsä valtava pesänrakennusvietti). Alkukesä ei kuitenkaan ole se otollisin aika moiseen toimintaan. Onneksi serkkuni on villivihannesten asiantuntija ja sain häneltä vinkin kuusenkerkkäsiirapista! Mökkireissulla metsässä kulkiessa keräsin kuusenkerkkiä pussiin ja pian olikin kattilallinen aineksia kasassa. Kerkkäkeräilijöille huomioksi, että kerkkien keruuseen tarvitsee maanomistajan luvan, eli jokamiehenoikeuksiin kerkät eivät kuulu. Ohjeita on netti pullollaan, itse käytin tätä. Siirappi jäi aika litkuksi, liekö tarkoituskin, itse kun en aikaisemmin ole sitä maistanut saati nähnyt. Maku on suloinen, makea ja metsäinen. Isäntä sanoi, että maistuu lakalta, ja keittelyä seurannut ystäväni sanoi keitoksen myös tuoksuvan siltä. Itselleni suurin yllätys oli tuo väri; Vaaleanvihreistä kerkistä tuli pitkän keittelyn ja sokerin lisäämisen jälkeen kirkkaanpunaista! Tätä herkkua pitää tehdä taas ensi keväänä, se meinaa maistuu hyvältä!
Tässä valmistuneista purkeista muutama. |
Marjastusaikoja odotellessa...
Mä oonkokeillut tuota kuusenkerkkäsiirapin keittämistä joskus vuosia sitten. Sitä kun keittää tarpeeksi kauna, niin keitos paksenee ja tummenee. Siitä tulee melkein saman näköistä kuin tavallinen siirappi. Keittoaikaa en enää muista mutta kauna sitä liedellä hämmentelin.
VastaaPoistaWau!
VastaaPoistaIhanan näköistä kangasta huppupyyhkeessä! Rakastan siirappeja, en ole ikinä kuullut kuusenkerkkäsiirapista, täytyy kyllä laittaa kokeilulistalle!
VastaaPoista