Sivut

maanantai 23. tammikuuta 2012

Kestovanulaput

Minua on aina jollain tapaa vaivanneet kertakäyttöiset asiat. Jos on ollut joku toinen, kestävämpi ja ehkä jopa pidemmän päälle halvempi, tapa tehdä asiat, olen aina pyrkinyt tekemään niin. Nytpä sain oikein huippuidean, eli päätin korvata pumpulin ja vanulaput Kestovanulapuilla. Ostin Eurokankaasta valkoista flanellia (vanulappujen värille uskollisena), ja ompelin n. 6 cm halkaisijan ympyröitä aina kaksi yhteen suoralla ompeleella (siksak oli niin ruma). Värillistä lankaa käyttämällä sai mukavan piristeen kestovanulapun reunaan.


Tein aluksi säilytys-/pesupussin yksinkertaisesta harsosta. Sen lisäksi että harso oli aika työläs käsitellä, se ei kestänyt kovin hyvin kovaa pesua, ruttaantui ja nuhjaantui. Olen tässä muun pyykinpesun ohessa testaillut pesupusseja ja lämpötiloja ja tullut siihen tulokseen, että vanulappu tulee yhtä puhtaaksi kangaspussukassa kuin verkkomaisessa pesupussissa, joten tein pellavahousuista yli jääneestä kankaasta kangaspussin. Jos vanulappua käyttää meikin poistoon, kovempi lämpötila (60°) on kylmempää (40°) tehokkaampi (tosin meikkivoide lähti aika huonosti kummassakaan). Itsepä onneksi käytän vanulappuja lähinnä naamanpesun viimeistelyyn, niin meikkijäänteet eivät ole minulle ongelma.


Flanellia jäi minulla niin paljon yli, että taidan pistää puodin puolelle myyntiin näitä kestovanulappuja muidenkin iloksi (olin yllättynyt, etten löytänyt tällaisia mistään myynnissä).

Ihanan raikkaita talvituulahduksia uuteen viikkoon!

8 kommenttia:

 1. Siis wow mikä idea, oon ihan hämmästyny :) Aivan mahtava juttu :)


  http://fashionbeautymylife.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Vinkkasin tästä nerokkaasta ideasta siskolleni, hän kun pitää kestovaipoista, siteistä ja muustakin ekologisesti järkevästä, pidemmässä juoksussa vähemmän kuluttavasta kuluttamisesta. Mahti-idis!

  VastaaPoista
 3. Siis poskettoman hyvä idea!! Taidan suoraan plagioida ideasi ja leikellä vanhat flanelliset pussilakanat uusiokäyttöön :)

  vakkarilukija Savosta

  VastaaPoista
 4. Ottakaa idea mukaanne! Vanhat flanelli- ja trikoovaatteetkin varmaan käyvät oikein hyvin samaan tarkoitukseen.

  Nyt täytyy kyllä myöntää, että pienen googlailukierroksen jälkeen olen löytänyt muiltakin kestovanulappuja eli ihan uniikki aatos tämä ei ollut. Näköjään saman idean voi keksiä yhtä aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin keksin tämän idean pari vuotta sitten, mutta kun julkaisin blogissani viime keväänä, kävi ilmi, että muutkin olivat keksineet jo aiemmin. Olen käyttänyt juuri mainitsemiasi vanhoja flanelli- ja trikoovaatteita kestovanulappuihin. Eniten tykkään sellaisista kaksinkertaisista, joissa on toinen puoli froteeta (kierrätyskeskuksesta edullisesti ostetusta pyyhkeestä) ja toinen trikoota tai flanellia.

   Poista
 5. Kiva idea. Ja kyllähän vanulappujen ehdottomasti kuuluu olla nimenomaan valkoisia! :) Kynsilakan poistoon näitä tuskin voisi käyttää? Vai lähteekö sellainenkin väri pesussa..?

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä idea, vähentää kummasti puuvillankulutusta ja on kivan näkösiä kun ompelit tuon reunan erivärisellä! Olen joskus nähnyt tuommoisia joissakin ekokaupoissa myynnissä, mutta en kyllä enää pitkään aikaan.

  Neulisti: ei ehkä kannata poistaa kynsilakkoja noilla, kuvittelisin, että pesukone ei tykkää liuottimista...?

  VastaaPoista
 7. Meinasin mainita Lauran vanulapuista, mutta hän olikin jo kommentoinut postaustasi. Olen samaa mieltä siksakeista, ompelemasi värikäs tikki näyttää paremmalta. Ilmeisesti harsosi on vaippaharsoa kuvasta päätellen, joo - se ei ehkä ole paras valinta. Itse olen tehnyt pesupusseja valoverhojen jämäpaloista, hyvin kestävät. Olen miettinyt mustien ja kulmikkaiden vanulappujen tekoa, siinä ei ainakaan ripsari näkyisi ja olispa helppoa ommmella. Jännää että vaikka idea on jo jonkin aikaa pyörinyt netissä, se on silti joillekin uusi.

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentista!