Sivut

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Pellavatakki

Ruskea pellavakangas odotti kangasvarastossani pitkään takiksi päätymistä. Tänä kesänä vihdoin sain suunnitelman toteutetuksi. Kaava takkiin löytyi Suuresta käsityölehdestä 2/2011, takin hihoihin tosin lisäsin pituutta. Vuoriksi ostin Eurokankaasta vaaleanruskeaa pilkkupopliinia. Mietinpä muuten, että miksi kangasta, jossa on palloja, kutsutaan pilkulliseksi, kuten Eurokankaan lappusessa luki. Ennemminhän se on pallokasta tai pisteellistä kangasta kuin pilkullista!


Pellava näytti kyntensä tässä työssä, nimittäin venyvyytensä ja vanuvuutensa suhteen. Siinä vaiheessa, kun vuorikangas ja päällikangas piti liittää yhteen, oli hyvin haastavaa saada pellava istumaan toisen kankaan kanssa niin, ettei se vedä. Onneksi Äiti sattui olemaan juuri tuon työvaiheen aikaan kylässä ja saimme helman asettumaan nätisti yhteen lähinnä niin, että minä seisoin takki päälläni ja Äiti neulasi. Tämä olisi ollut mahdotonta yksin ilman apuja!


Takista tuli juuri sellainen kuin toivoinkin. Sillä saa arkiasun näyttämään vähän juhlavammalta ja juhla-asun hiukan arkisemmalta. Toimii myös vyöllä sekä ilman.Takki on malliltaan sellainen, että se jää auki edestä, joten mahtumista ei tarvitse miettiä pitkällä tähtäimellä. Nappitakki mielestäni siis!

Mukavaa loppuviikkoa!

perjantai 24. elokuuta 2012

Villahousut ja haalari

Viimeaikaiset käsityöt ovat nousseet tarpeesta. Ensimmäiset vilusäät ovat antaneet motivaatiota pohtimaan tämän beebiksen vaatetusta syksymmällä. Sain valmiiksi kesällä aloittamani villahousut (yksi KyJyn varaslähdöistä). Fiksuna tyttönä tein housut 6/9 kuukauden ikäisen kokoa, että jäisi kasvunvaraa. No kasvunvaraa on totisesti, housut yltäisivät varmaan venytettäessä pään yli, ja nyt puettaessa reidet näyttävän pupujussin pampulareisiltä, mutta mitäpä tuosta. Mahtuvatpa päälle pitkään ja ainakin talven yli! Lankana oli Dropsin Baby Merinoa, jota kului vajaat kaksi kerää eli hiukkasen alle 100 grammaa. Ohje, joka mielestäni oli tosi kiva, löytyy täältä. Yläosana kuvassa neitosella on äitini eli Mummin neuloma ihana neuletakki.


Myös jonkinmoinen haalari puuttui tämän neitokaisen vaatevarastoista. Ottobrestä nro 6/2011 löytyi mielestäni kiva malli, Fairy Floss nimeltään. Eurokankaaseen fleeceostoksille mennessä tuumasin, että ei vaaleanpunaista tällä kertaa (vaikka olenkin kyseisen värin suuri fani) ja muut vaihtoehdot oli hailakan vihreä (yök minun makuuni) ja tummansininen (kaunis sävy ja viimeksi tekemäni karhunvatukkaliivinkin väri), joten tuo sininen sai lähteä matkaan. Vuoriksi päätyi hanna-naan arvonnasta voittamaani sinistä tähtitrikoota. Tuloksena oli hyvin poikavärinen haalari, mutta eiköhän se mene sitten pinkin asustekavalkaadin kanssa tytönkin päälle. Kasvunvaraa löytyy tästäkin. Seuraavaksi taidan työstää tuota pinkkikavalkaadia.


Toivotaan, että näille vaatteille ei olisi ihan vielä päivittäistä käyttöä eli pieni tuuladus kesää vielä, kiitos!

Iloista viikonloppua!

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Karhunvatukkaliivi


Pikkulämmikkeeksi tein itselleni boleromittaisen liivin karhunvatukkakuviolla. Ohje on Dropsin, langaksi valitsin tummansinistä 7 veljestä, puikkokoko oli 3,5 ja liivin koko S. Aluksi kauhistuin neuleen nurjien silmukoiden määrää, kun välikerroksetkin koostuivat kokonaan niistä, enkä erityisemmin pidä nurjien silmukoiden tekemisestä, jos oikein tarkasti eritellään tykkäämisiä ja ei-tykkäämisiä. Loppujen lopuksi liivi edistyi vaivattomasti ja nopeasti, ja suhteeni nurjiin silmukoihin parani huomattavasti. Yksi kerä seiskaveikkaa riitti juuri ja juuri, eli lankaa kului 150 grammaa. Näin valmistui kuudes KyJyni. Tykkään lopputuloksesta ja niin tykkää myös imettävä rintavarustuksenikin! 


Sunnuntai-iloa kaikille!

lauantai 18. elokuuta 2012

Villavaippahousuja

Arjen alkaessa tasaantua hiukan ovat nuo puikotkin etsiytyneet kätösiini ja energiaa riittää hiukan tänne blogimaailmankin puolelle :) Kiitos vielä kerran onnitteluista, onnea tämä on kerrassaan!

Vaikka kestovaippailussa olenkin satsannut taskuvaippoihin, päätin testata muutamat villavaippahousut, KyJyilyn hengessä. Ensin testasin tekstiiliteollisuuden ohjetta, lankana Novitan Puro. Yksi kerä eli 50 grammaa ei ihan riittänyt, piti siis metsästää toinen kerä samaa väriä, mikä olikin hiukan haastavaa, kun värin valmistus oli lopetettu. Onni oli kuitenkin matkassa, löysin langan ja sain villiksetkin valmiiksi. Malli on aika iso, että nuitapa ei ihan heti päästä testaamaan.


Seuraavaksi testasin Atziinan ohjeen pienintä kokoa. Tykkäsin enemmän tämän housun ulkonäöstä ja kokokin oli sopivampi, joskin kasvunvaraa löytyy. Jälleen lankana käytin Novitan Puroa, tällä kertaa yksi 50 gramman kerä riitti just eikä melkein. En malttanut odottaa ensitestaamista siihen asti, että saisin housut lanoliinitettua. Tai siihen, että saisin housujen resoriin nauhan virkattua. Hyvin tuntuivat siitä huolimatta toimivan! Kyllä nuo taskuvaipat silti taitavat olla enemmän minun juttu...

Iloa viikonloppuun!

tiistai 14. elokuuta 2012

Ristiäismekko

Kiitos kovasti onnitteluista! Onnea tämä on kerrassaan!


Olen havainnut itsessäni "minä itte" -luonteenpiirteen. Niinpä kun sain tietää olevani raskaana, päätin, että neulon ristiäisiin lapsellemme ristiäismekon. Onneksi aloitin projektin ajoissa, niin sain vuorotella mekkoa muiden käsitöiden kanssa eikä suurempaa kyllästymistä tapahtunut. Lankana käytin Schachenmayr smc:n Catania -lankaa. Malli löytyi Sandnesin ristiäismekkolehdestä, josta yhdistin malleja numero viisi (helma) ja kolme (yläosa). Lankaa kului (muistaakseni) reilut 11 kerää eli n. 550 grammaa. Tein myös vitosohjeen mukaisen myssyn, tosin sille ei ristiäisissä ollut kauheasti käyttöä. Neitokainen näyttää myssyssä ihan pieneltä kukkaissatuhahmolta!


Olen iloinen, että ryhdyin tähän käsityöhön. Mekko oli ristiäisissä kaunis ja voin olla ylpeä työni jäljestä. Oli myös hienoa nähdä, miten tyttäremme sai nimen ja otettiin Jeesuksen pieneksi opetuslapseksi neulomassani ristiäismekossa!